News Categories: Opće informacije

22 svi.
By: Sisački vodovod 0

Posjet učenika Tehničke škole Sisak Sisačkom vodovodu

U sklopu dugodišnje suradnje u utorak 08.svibnja 2018.god. učenici 4.e razreda, smjer: ekološki tehničar Tehičke škole Sisak sa svojim profesorima u sklopu nastave iz biologije i kemije posjetili su Sisački vodovod – Službu kontrole kvalitete vode.

Tijekom posjete učenici su upoznati sa postupkom proizvodnje, načinom dezinfekcije, te distribucije vode za ljudsku potrošnju do krajnjih potrošača. Učenici su obišli prostore fizikalno-kemijskog i mikrobiološkog laboratorija i dobili detaljna saznanja o vrsti i opsegu analiza, metodama analiza, te broju potrebnih uzoraka vode za ljudsku potrošnju u svrhu ispitivanja njezine zdravstvene ispravnosti.

Neki od prisutnih učenika obavili su u Službi kontrole kvalitete vode stručnu praksu u trajanju od 80 sati, te tako stekli znanja i vještine temeljene na praktičnom radu, pa su imali priliku svoja iskustva podjeliti i sa ostalim učenicima.

Na kraju posjete profesori su rekli da nastoje učenicima omogućiti što bolje stjecanje kompetencija kroz različite oblike učenja i poučavanja stručnih znanja,a kao najbolji model pokazuje se učenje na radu, odnosno kvlitetna suradnja s realnim sektorom, te će stoga Sisački vodovod i dalje nastvaiti suradnju u cilju edukacije učenika kroz predavanja, posjete ili stručnu praksu.

Read More
21 svi.
By: Sisački vodovod 0

Posjet učenika OŠ Ivan Kukuljević Sisak

Dana 18.04. 2018. Uređaj za pročišćavanje otpadne vode grada Siska posjetili su učenici 3. i 4. razreda OŠ “Ivan Kukuljević“ Sisak u pratnji svojih učiteljica.
Dočekali su ih djelatnici Sisačkog vodovoda d.o.o. na UPOV-u spremni da ih upoznaju sa postupkom pročišćavanja otpadne vode koja se odvija na ovome mjestu, načinom kako se ispravno brinuti o vodi i okolišu, i odgovore na sva njihova znatiželjna pitanja.

Na samom početku druženja svi su se složili da se o vodi, kao najvažnijem prirodnom elementu na Zemlji, ne mora nužno govoriti samo na nedavno obilježenom Svjetskom danu voda, već da se svijest o očuvanju izvora pitke vode treba kontinuirano podizati.

Učenici su se upoznali načinom na koji se pročišćava voda i kako oni mogu u tome pomoći. Da njihova pomoć u zaštiti voda i okoliša počinje upravo u njihovim kućanstvima. Sudjelovali su i u pokaznim laboratorijskim analizama koje osiguravaju kvalitetu i sigurnost procesa.

Prilikom obilaska objekta mogli su vidjeti svaki stupanj pročišćavanja i na kraju kako izgleda pročišćena voda koja je sigurna za ispuštanje u recipijent, rijeku Savu.
Kroz razgovor i animacijske filmove koji su za njih pripremljeni, djeca su i ovaj puta spoznala kako je voda osnovni uvjet za život, da izvori pitke vode nisu neiscrpni, da mijenjati kvalitetu naših rijeka znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića koja o njoj ovise. Ponovljeno je i to, da je zadatak svakoga pojedinca poznavati vrijednost vode i racionalno je koristiti. Da voda koja se poslije upotrebe vraća u prirodnu sredinu ne smije biti na štetu drugih korisnika. I da upravo iz tih razloga gradimo Uređaje za pročišćavanje otpadne vode, kao što je ovaj u našem gradu. I na taj način se pridružili mnogim gradovima u Hrvatskoj i Europi koji pročišćavaju otpadnu vodu. Voda ne zna za granice i zajednički je izvor koji zahtjeva međunarodnu suradnju.
Nasmijani i veseli, sa novim spoznajama i znanjem učenici su napustili objekt, uz jedno veliko slaganje da naše rijeke moramo čuvati. Da će nastojati, i više nego do sada, brinuti se o tome kako i gdje odlažu otpad. Da će brinuti o svome zdravlju jer briga o samome sebi ide „ruku pod ruku“ sa pročišćavanjem vode i očuvanjem naših izvora slatkovodne vode.
Jedan zaista divan dan, ispunjen predivnom dječjom iskrenošću i znatiželjom, te sveprisutnom spremnošću za novim znanjima i spoznajama.

Read More
20 tra.
By: Sisački vodovod 0

Objedinjavanje računa za potrošnju vode

Za gotovo tri tisuće kućanstava Sisački vodovod je objedinio račune za hladnu vodu i vodu za zagrijavanje. Tako su korisnici koji su dosada dobivali dva odvojena računa za potrošnju vode, za veljaču dobili račun na kojem je potrošnja tople i hladne vode obračunata i prikazana na jedinstvenom računu.

Vjerujemo da će to olakšati plaćanje i skratiti vrijeme plaćanja. Značajno je istaknuti i činjenicu da uz jedan račun ide i samo jedna fiksna naknada što je za svako pojedino kućanstvo ušteda od gotovo 200 kuna na godišnjoj razini

– rekao je direktor Sisačkog vodovoda Igor Rađenović.

Još prije nekoliko mjeseci Sisački vodovod uveo je novi izgled računa koji je informativniji i pregledniji, a korisnici ga dobivaju u zatvorenim kuvertama u cilju zaštite osobnih podataka.
Također je uveden i redovitiji sustav točnog očitanja brojila.

Naime, neredoviti sustav očitanja za posljedicu je imao vrlo neujednačene iznose računa koji nisu odražavali stvarnu potrošnju i opravdano su izazivali nezadovoljstvo

– dodaje Rađenović.

U cilju unaprjeđenja odnosa s korisnicima uveli smo stalno praćenje poziva na dežurne telefone. Pozivamo korisnike da se u potrebi za dodatnim informacijama slobodno obrate na telefon 044/526-166, besplatni potrošački telefon 0800 555 665, na e-mail: info@sisackivodovod.hr ili osobno na adresu Obala Ruđera Boškovića 10.

Read More
12 ožu.
By: Sisački vodovod 0

Mjesečni plan očitanja vodomjera

U nastavku Vam donosimo mjesečni plan očitanja vodomjera i podjele račina samostojećih objekata.

Read More
12 ožu.
By: Sisački vodovod 0

Jedan račun za potrošenu vodu

Za gotovo 3000 kućanstava od ovog mjeseca objedinili smo račune za hladnu vodu i vodu za zagrijavanje. Korisnicima koji su dosada dobivali dva odvojena računa od ovog će mjeseca sva potrošnja biti zajednički obračunata i prikazana na jedinstvenom računu.

Vjerujemo da će Vam to olakšati plaćanje i skratiti vrijeme potrebno za isto. Značajno je istaknuti i činjenicu da uz jedan račun ide i samo jedna fiksna naknada što je za svako pojedino kućanstvo ušteda od gotovo 200 kuna na godišnjoj razini.

Read More
19 velj.
By: Sisački vodovod 0

Gradska blagajna i u prostorijama Sisačkog vodovoda

Grad Sisak otvara još jednu gradsku blagajnu koja će se nalaziti u poslovnici Sisačkog vodovoda d.o.o. na adresi Obala Ruđera Boškovića 10. Gradska blagajna u Sisačkom vodovodu počinje s radom 10. studenoga, a na njoj ćete moći plaćati samo gradske račune i to bez naknade. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati.

Podsjećamo da odnedavno na gradskim blagajnama Kontroba i Caprag, pored gradskih računa bez naknade, možete plaćati i sve druge račune s bar kodom. Još mjesec dana računi se plaćaju bez naknade, a nakon promotivnog razdoblja koje traje do 8. prosinca, naknada će za sve druge račune koji nisu gradski iznositi dvije kune po računu.

Read More
03 kol.
By: Sisački vodovod 0

Indikatorski parametar temperatura

Sisački vodovod d.o.o. preuzima vodu za ljudsku potrošnju od Vodoopskrbe Kupa na primopredajnom mjestu Stanica za dokloriranje Ivajak, Novo Praćno bb.

Vodoopskrba Kupa kao sirovinu za proizvodnju vode za ljudsku potrošnju zahvaća vodu iz otvorenog vodotoka rijeke Kupe čija temperatura ovisi isključivo o klimatskim uvjetima te se na nju ne može utjecati u smislu otklanjanja uzroka.

Sukladno Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13, 141/13) čl. 4. stavak 2., obzirom da se radi o indikatorskom parametru zatražili smo 17. srpnja 2014. god. od Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije procjenu utjecaja na ljudsko zdravlje parametra koji odstupa od propisane vrijednosti, te smo dobili slijedeći odgovor:

„Iz mišljenja Uprave za sanitarnu inspekciju, Ministarstva zdravlja, URBROJ: 534-09-1-1-3/2-13-3., KLASA:541-02/13-04/16 od 04. studenoga 2013. upućenog Vodoopskrbi Kupa d.o.o., citiramo:

Budući da se voda zahvaća iz otvorenog vodotoka rijeke Kupa čija temperatura ovisi o godišnjem dobu na koju vodovod ne može utjecati, odstupanje od MDK vrijednosti se pojavljuje samo tijekom ljetnih mjeseci (u pravilu u 5-10 najtoplijih dana u godini), te se u prosjeku temperatura kreće od 25,2-25,8 (iznimno do 29,1) mišljenje je Stručnog povjerenstva da isto nema utjecaja na ljudsko zdravlje. Obzirom da se radi o istoj vodi (rijeci Kupi) smatramo da se isto mišljenje odnosi i na vodu koju distribuira Sisački vodovod d.o.o.“

Obzirom na visoke temperature tijekom srpnja 2017. i najavu istog trenda i u kolovozu 2017. obaviještavamo potrošače da očekujemo povećanje temperature vode iznad 25°C, ali također naglašavamo, kako je i navedeno u gore spomenutom mišljenju, da isto nema utjecaja na ljudsko zdravlje.

Sisački vodovod d.o.o. će poduzeti sve mjere u skladu sa uspostavljenim Sustavom upravljanja sigurnosti vode za ljudsku potrošnju (dezinfekcija vode, redovito sanitarno održavanje – ispiranje i održavanje prilikom kvarova, ispitivanje kvalitete vode) da unatoč visokim temperaturama vode ne dođe do mikrobiološkog onečišćenja vode za ljudsku potrošnju.

Read More