Valentina 22 travnja, 2024

Planet vs. Plastika

Dan planeta Zemlje

Klima se mijenja kroz desetljeća i stoljeća, no u posljednje se vrijeme klimatske promjene odvijaju znatno brže, što znanstvenici pripisuju posljedicama ljudskog djelovanja.
Prema znanstvenicima, znatno povećanje količine plinova svakodnevno otpuštenih u atmosferu dovodi do ubrzanog zatopljenja koje nosi cijeli niz posljedica.

Zbog brzih klimatskih promjena i drugih oblika ljudskog djelovanja, prirodni se svijet ne uspijeva dovoljno brzo prilagoditi i mnoge biljne i životinjske vrste gube bitku za opstanak.

Dan planeta Zemlje je prvi puta obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu.

Buđenje ekološke svijesti javilo se i u drugim dijelovima svijeta, a Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“. Tako se danas, taj dan obilježava u 193 zemlje diljem svijeta svake godine s posebnim fokusom, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o i djelovanjem u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš.

Ove godine u znaku je borbe „Planeta protiv Plastike“. Tema ima za cilj podići svijest o plastičnom onečišćenju, smanjiti potrošnju jednokratne plastike, zahtijevati kraj brze mode, ulagati u tehnologije koje mogu smanjiti upotrebu plastike i zahtijevati smanjenje proizvodnje plastike za 60% do 2040. godine.

Svaki građanin ima mogućnosti, ali i obvezu, usmjeravati svoje aktivnosti ka očuvanju ekosustava, čime ulaže i doprinosi održivosti našeg planeta. Iskoristimo ovaj dan da promislimo o posljedicama svog djelovanja na svijet oko nas i što možemo učiniti da te posljedice ublažimo ili čak eliminiramo. Za početak, evo nekoliko jednostavnih savjeta za svakodnevnu primjenu:

 1. Pratite mjesečno potrošnju vode na svom računu za vodu i vodomjeru: Praćenjem i analizom podataka o potrošnji možete uočiti povećanu potrošnju vode koja može ukazivati na curenje na vodovodnim instalacijama nakon vodomjera, te spriječiti dugotrajan gubitak vode i novca.
 2. Redovito održavajte vodovodne instalacije: Provjerite cure li vaše  slavine, vodovodne cijevi ili vodokotlić i popravite curenje čim ga primijetite. Slavina iz koje kaplje može potrošiti i do 20 litara vode dnevno. Ugradite regulator mlaza (perlator) koji ograničava protok vode i uštedite vodu.
 3. Tuširajte se kraće: Prosječno tuširanje troši oko 5-10 l vode u minuti. Skraćivanjem vremena tuširanja za samo 2 minute možete smanjiti potrošnju vode za 10 -20 l. Ugradite niskoprotočnu glavu tuša koje imaju dvostruko manju, a neki modeli i trostruko manju potrošnju.
 4. Zatvorite slavinu dok perete zube, ruke, šamponirate kosu ili se brijete: Iz kupaonskih slavina teče oko 5 l vode u minuti. Samo zatvaranjem slavine dok perete zube ujutro i navečer možete uštedjeti do 20 l vode, što znači više od 600 l mjesečno, odnosno 7200 l vode godišnje po osobi.
 5. Bocu vode za piće držite u hladnjaku: Time se zaustavlja praksa puštanja vode iz slavine kako bi se ohladila za piće.
 6. Vodite računa o potrošnji vode u kuhinji i pranju rublja: Pokrenite perilice posuđa ili rublja samo kada su pune i na taj način uštedite stotine litara vode.
 7. Ne otvarajte slavinu dok čistite povrće: Umjesto toga isperite povrće u zdjeli ili sudoperu punom čiste vode, a vodu od ispiranja možete koristiti za zalijevanje cvijeća.
 8. Ugradite vodokotlić s dvostrukim ispiranjem: Vodokotlići s dvostrukim ispiranjem imaju dva prekidača – jedan za potpuno ispiranje i jedan za pola ispiranja.
 9. Prestanite koristiti svoj WC kao pepeljaru ili koš za otpatke: Svaki opušak ili otpad koji isperete potroši 5-7 l vode.
 10. Skupljajte kišnicu: Prikupljanjem kišnice osigurava se pouzdan i održiv izvor vode kojom možete zalijevati biljke, prati automobil, ispirati WC školjku, prati rublje i na taj način uštedjeti značajnu količinu vode.
 11. Zalijevajte kad je važno: Zalijevajte biljke rano ujutro ili kasno navečer jer je tada smanjeno isparavanje, voda se upije u korijenje biljke i bude dostupna tijekom dana.
 12. Sadite domaće biljke i biljke otporne na sušu: Autohtone biljke prilagođene su lokalnoj klimi i zahtijevaju manje vode od egzotičnih, a biljke otporne na sušu uspijevaju bez navodnjavanja.
 13. Zaštitite svoj biljke u vrtu malčom: Malč (drvena sječka, lišće, pokošena trava ili čak novine) pomaže zadržavanju vlage u tlu, pa je potrebno manje vode za navodnjavanje.
 14. Neka vaš bazen bude pokriven: Držite pokrivač na bazenu kada se vaš bazen ne koristi i na taj način spriječite isparavanje vode.
 15. Koristite metlu umjesto crijeva za čišćenje vanjskih površina (prilaza, pločnika i stepenica): Korištenje crijeva troši stotine i stotine litara vode.
 16. Pranje automobila: Koristite automatske praonice automobila.

Sve ostaje na nama, na svakom pojedincu zasebno, ali promjene ne moraju biti velike i male su dovoljne da se učini velika razlika.

Sisački vodovod d.o.o.