Sisački vodovod 21 svibnja, 2018

Posjet učenika OŠ Ivan Kukuljević Sisak

Dana 18.04. 2018. Uređaj za pročišćavanje otpadne vode grada Siska posjetili su učenici 3. i 4. razreda OŠ “Ivan Kukuljević“ Sisak u pratnji svojih učiteljica.
Dočekali su ih djelatnici Sisačkog vodovoda d.o.o. na UPOV-u spremni da ih upoznaju sa postupkom pročišćavanja otpadne vode koja se odvija na ovome mjestu, načinom kako se ispravno brinuti o vodi i okolišu, i odgovore na sva njihova znatiželjna pitanja.

Na samom početku druženja svi su se složili da se o vodi, kao najvažnijem prirodnom elementu na Zemlji, ne mora nužno govoriti samo na nedavno obilježenom Svjetskom danu voda, već da se svijest o očuvanju izvora pitke vode treba kontinuirano podizati.

Učenici su se upoznali načinom na koji se pročišćava voda i kako oni mogu u tome pomoći. Da njihova pomoć u zaštiti voda i okoliša počinje upravo u njihovim kućanstvima. Sudjelovali su i u pokaznim laboratorijskim analizama koje osiguravaju kvalitetu i sigurnost procesa.

Prilikom obilaska objekta mogli su vidjeti svaki stupanj pročišćavanja i na kraju kako izgleda pročišćena voda koja je sigurna za ispuštanje u recipijent, rijeku Savu.
Kroz razgovor i animacijske filmove koji su za njih pripremljeni, djeca su i ovaj puta spoznala kako je voda osnovni uvjet za život, da izvori pitke vode nisu neiscrpni, da mijenjati kvalitetu naših rijeka znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića koja o njoj ovise. Ponovljeno je i to, da je zadatak svakoga pojedinca poznavati vrijednost vode i racionalno je koristiti. Da voda koja se poslije upotrebe vraća u prirodnu sredinu ne smije biti na štetu drugih korisnika. I da upravo iz tih razloga gradimo Uređaje za pročišćavanje otpadne vode, kao što je ovaj u našem gradu. I na taj način se pridružili mnogim gradovima u Hrvatskoj i Europi koji pročišćavaju otpadnu vodu. Voda ne zna za granice i zajednički je izvor koji zahtjeva međunarodnu suradnju.
Nasmijani i veseli, sa novim spoznajama i znanjem učenici su napustili objekt, uz jedno veliko slaganje da naše rijeke moramo čuvati. Da će nastojati, i više nego do sada, brinuti se o tome kako i gdje odlažu otpad. Da će brinuti o svome zdravlju jer briga o samome sebi ide „ruku pod ruku“ sa pročišćavanjem vode i očuvanjem naših izvora slatkovodne vode.
Jedan zaista divan dan, ispunjen predivnom dječjom iskrenošću i znatiželjom, te sveprisutnom spremnošću za novim znanjima i spoznajama.