Valentina 28 srpnja, 2023

Svjetski je dan očuvanja prirode

Danas se obilježava Svjetski dan očuvanja prirode kojim se nastoji podići svijest o važnosti zaštite okoliša i prirodnih resursa u cilju očuvanja dobrobiti svih živih bića. Jedan od glavnih ciljeva Svjetskog dana očuvanja prirode je očuvanje raznolikih elemenata prirode kao što su tlo, voda, zrak, izvori energije te biljni i životinjski svijet.

Prekomjerno ljudsko iskorištavanje resursa rezultiralo je sve češćom pojavom neobičnih vremenskih prilika na globalnoj razini, a potreba za zaštitom okoliša nedavno je postala hitnija. Koliko god se svijest o očuvanju prirode povećala u posljednjih nekoliko godina, još je dug put prije nego što pozitivni koraci pokažu rezultate. No već i malim koracima, počevši od nas samih, možemo doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode te ostaviti bolji svijet za buduće generacije.  

Što možemo učiniti kako bismo doprinijeli očuvanju prirode?

  • Zamijeniti kupanje tuširanjem,
  • Zatvoriti slavinu tijekom pranja zubi, ruku, šamponiranja, pranja suđa…
  • Popraviti neispravan vodokotlić ili ga zamijeniti novim i štedljivijim,
  • Perilicu suđa ili rublja uključiti tek kada su pune,
  • Wc školjku koristiti samo za ono za što je namijenjena, a ne kao kantu za odlaganje vlažnih maramica, higijenskog otpada, dlaka, ostataka hrane, lijekova, žvakaćih guma za to postoje drugi spremnici,
  • Reciklirati vodu (odstajalom vodom iz čaša/posuda zaliti biljke).

Čuvajmo prirodu zajedno!

Sisački vodovod d.o.o.